Hyperlipemi

Sekundær hyperlipemi – Viktig info.

Jeg vil dele det som skjedde med hesten min, Skogheims Havanna, julen 2021. Hun utviklet hyperlipemi sekundært etter infeksjon og vi var nær å miste henne.

Det som nesten er det verste oppi hele denne situasjonen er at jeg i utgangspunktet ikke kjente til Hyperlipemi, farene ved dette, samt hvordan best mulig forebygge at det oppstår. Det er også årsaken til at jeg deler det her, slik at alle kan ha dette i bakhodet dersom hesten slutter å spise over et par døgn.

Havanna er ei positiv og aktiv hoppe av rasen Norsk Fjordhest, født i 2015, og i normalt+ hold. Hun er, som fjordhester flest, rimelig glad i mat og vanlig dagsrasjon er 10 kg høy, kraftfor morgen/kveld og mash-suppe.

 

Forløpet kronologisk fra start:

24.12. - morgen: Ikke spist opp kveldshøyet fra dagen før, fremstår som kraftig redusert i formen. Feber 40.3 grader. Veterinær tilkalt, fikk antibiotika mot lungebetennelse. Ikke matlyst. Forventer snarlig bedring

25.12. - morgen: ikke matlyst, fortsatt kraftig redusert, feber 39.7. Mistanke om urinveisinfeksjon i tillegg. Veterinær tilkalt og får medisin mot urinveisinfeksjon. Forventer nå bedring.

26.12. Feberfri, men mangler appetitt. Får i seg noe suppe. Spist mellom 2 og 3 kg (av 10 normalt) i døgnet. Spiser kraftfôret sitt, samt tygger på einer, ellers ikke lik seg selv/sløv.

27.12. Fortsatt ikke appetitt, kun 2-3 kg døgnet. Spiser kraftfôr og har drukket noe. Viser ikke tegn på uttørring.

28.12. Fortsatt ikke appetitt, 2-3 kg døgnet. Spiser kraftfôr. Konfererer veterinær igjen. Ikke tegn på uttørring, avventer siden hun tross alt spiser noe og forventer at infeksjon slipper taket og snarlig bedring. Tror fortsatt at det er infeksjonen som gjør at hun ikke spiser mer.

29.12. Fortsatt ingen appetitt. Opplever situasjonen som delvis uforståelig og, på bakgrunn av den manglende appetitten, også litt skummel. Via forsikringen har jeg tilgang på veterinærtjenesten First Vet, og ringer dem for å høre om de kan ha noen tanker om hvorfor hun ikke spiser. First Vet mistenker umiddelbart at Havanna har utviklet hyperlipemi sekundært etter infeksjonen.

På bakgrunn av det jeg forteller, får jeg beskjed om at jeg må få i henne så mye sukker/stivelse/karbohydrat jeg bare kan klare (mer info nederst). Jeg bytter ut kraftfôret fra stivelseredusert til det jeg har inne med mest stivelse i. Gir deretter (anbefaling fra veterinær) 5 dl av dette 5-6 ganger daglig. Melasse anbefales, det liker Havanna ikke, men Horslyx liker hun og får god tilgang på denne da den også inneholder melasse. Gulrot, og til og med knekkebrød med syltetøy, var tips vi fikk av veterinær, for nå kunne dette være kritisk og det var stivelse/sukker/karbohydrat som måtte til for å berge henne. Vi måtte derfor gi henne alt vi klarte få i henne som kunne inneholde dette.

Startet med «sukker» tidlig 29.12. og får respons i form av at Havanna nå begynner å tygge ett og ett gress-strå i en periode over 15 min, i stedet for i 2 min. Gir henne store mengder med alt som kan inneholde ekstra stivelse/karbohydrat videre utover dagen.

I tillegg får hun gå på beite og nubbe gress under snøen/frosten. Med tanke på at det, under snøen, finnes et og annet gresstrå som også inneholder litt sukker, så er det bra for henne. 

30.12. Fremgang, spiste 3 kg høy denne natten i stedet for 2 kg. Fortsetter med 6 x 5 dl kraftfor, gulrot, horslyx osv. Er anbefalt av First vet å ta en del blodprøver, kontakter lokal veterinær og blir rådet til å reise til Forus med henne. Kontakter deretter Forus og de sier jeg kan avvente siden hun nå viser tegn på bedring, men dersom hun stopper opp/blir dårligere igjen, så må jeg komme med henne. De kommer hit 03.01. og vil sjekke henne da. Havanna har nå fått litt mer utholdenhet til å stå å spise ute.

31.12. Klar bedring, har spist nesten alt høyet om natten. Spiser lite høy ute, men tygger likevel stadig et og et strå. Spiser lite høy i løpet av dagen, men når kvelden/natten kommer, så kommer appetitten tilbake for fullt. Ved midnatt har hun,  for første gang etter dette startet, spist opp alt hun fikk og da får hun enda litt til siden alle hestene blir fôret ved midnatt nyttårsaften.

En super start på 2022, spør du meg 😊

 

01.01.  Litt utfordring med suppa, men ellers bare videre fremgang. Spist normal mengde høy.

02.01. Normalt spisemønster igjen, men noe sliten hest. Blitt seg selv ellers i oppførsel.

03.01. Besøk av veterinær fra Forus. Havanna blir friskmeldt, men hun har vært temmelig nær punktet der vi IKKE ville klart å snu sykdommen hverken her eller på klinikk.

 

Det er veldig skremmende å tenke på at jeg fort kunne ha mistet en ung, frisk hest fordi jeg ikke hadde kjennskap til hvor viktig ekstra sukker/stivelse er ved appetittmangel (dette gjelder kaldblodshester i enda større grad enn varmblodshester).

Jeg vet nå at jeg ved både ev. drektighet eller sykdom på senere tidspunkt skal være obs på dette og ved slike anledninger vil jeg heller gi litt ekstra sukker/stivelse/karbohydrater for å forebygge at denne prosessen skal sette i gang igjen.

Hvorfor sukker/stivelse/karbohydrat?

Når hesten slutter spise, f. eks. pga. sykdom, starter kroppen å tære på egen fettbeholdning. Fettstoffer som frigjøres, skaper fare for fettlever og påfølgende leversvikt.

Når kroppen henter energi fra eget fett, «lures» hesten til å tro at den er mett og mister ytterligere appetitt, noe som igjen fører til enda mer henting av energi fra eget fett. Dermed blir dette en ond og farlig sirkel som kan være vanskelig å bryte.

For å motvirke denne reaksjonen, må hestens kropp tilføres energi i form av mye stivelse for at den skal stoppe å hente energi fra eget fett.

Hyperlipemi er en alvorlig sykdom der dødeligheten rapporteres å være mellom 60 og 100 %, og dersom hesten slutter å spise så går det ikke så mange dagene før disse prosessene er i gang (på kalde raser kan det være snakk om bare en til to dager).

 

En kan spørre seg hvorfor en så alvorlig sykdom ikke er mer kjent blant oss hesteeiere? Noe av forklaringen kan være at det ikke er vanlig at hester slutter å spise, derfor er det gjerne ikke så ofte vi hører om hyperlipemi. Men NÅR hesten slutter å spise, kan det fort bli alvorlig fordi denne prosessen settes i gang rimelig fort og det skjer tidligere på de kalde rasene enn på varmblodsene.

 

                                              Ei sliten Havanna med feber og null appetitt.

 

Mer informasjon om Hyperlipemi kan finnes her: https://hestepraksis.wordpress.com/2011/05/16/hyperlipemi/